Zeeverkenners Deventer © 2008

 

 

Lelie vletten

 

De lelievlet is de officiele waterscouting boot. Het is een stalen boot waarin gezeil, geroeid en gewrikt kan worden. De boot is 5,70 meter lang en draagd 12,5m2 zeil in een gaffeltuig.

 

De eerste lelievlet die de groep kocht was de Bever in 1968 en al snel volgde er nog een vlet, de Otter. In 1973 komen er nog twee vletten bij, de Zeerob en de Dolfijn.

 

In 1985 wordt de Piranha gekocht van de zeeverkenners groep uit Zupthen. De vlet is een afdankertje en wordt door de wilde vaart weer opgeknapt en voorzien van een langere mast en meer zeil. In 1988 krijgt de Piranha ook nog een boegspriet waardoor er in totaal 22m2 zeil kan wordten gevoerd.

 

Rond 1989 wordt de zeeverkennersgroep uitgebreid met een 5e vlet. De kuifeend.

 

In 2006 wordt er door een ouder de DŽ Olle Hont geschonken. Van de DŽOlle Hont is weinig bekend. De vlet is waarschijnlijk door een praktijk school gebouwd en voorzien van een vaste kiel. Om de vlet geschikt te maken voor de zeeverkenners wordt de kiel er onderuit gehaald en voorzien van een midzwaard.

 

Op dit moment varen de zeeverkenners in nieuwe boten: Plankton (2010), Zeekomkommer (2011), DŽ Olle Hont en Blauwalg (2011). De Piranha wordt gebruikt door de wilde vaart en de kuifeend wordt zowel door de zeeverkenners als door de wilde vaart gebruikt als bijboot met een buitenboord motor.

 

De 4 vletten van de zeeverkenners

 

De Zeerob

 

 

 

 

 

De boten

 

De vloot

 

Ponton

Clasina

Claes